Доц. д-р Антоанета Николова, преподавател във Философския факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски", спечели Националната награда "Христо Г. Данов". Тя бе отличена в категорията "Автор на издание за деца" с философско-поетичния си роман-приказка "Приказки за страната Е". Романът на доц. Николова е издаден през 2019 г. с конкурс на Министерството на културата от Издателска къща "СОНМ", специализирана в издаването на философия, поезия и приказки. Началните глави на романа авторката е написала в писателската резиденция Шато дьо Лавини в Швейцария (The Chateau de Lavigny International Writer's Residence) с подкрепата на Fondation Ledig-Rowohlt.

Това е поредно постижение на доц. Николова. По случай юбилея на изследователската програма Мария Склодовска-Кюри към Хоризонт 2020 тя беше избрана да представя българските учени на тържествата в Брюксел. В рамките на тази програма доц. Николова работи две години в университети в Лайпциг, Германия, и Корк, Ирландия.

Освен научната си и преподавателска дейност, Антоанета Николова е автор на стихосбирките: "Втечнена светлина" (ИК "Нава", 1994), "Приказки за същества без име" (издадена с конкурс на Свободно поетическо общество, 1998), "Зелено/Огледало" (издадена с конкурс на Националния център за книгата, ИК "Стигмати", 2003), "Високи бели птици на брега" (ИК LiterNet, 2007), "Дишане" (издадена с конкурс на Националния център за книгата, ИК "Стигмати", 2008), "Зад вратата на залеза" (ИК "Жанет 45, 2014),  както и на философско-поетичното изследване "Езикът на Пустотата" (издаден с конкурс на Национален фонд Култура, "Аквариум Средиземноморие", 2003).

Доц. Николова е съпреводач от старокитайски на "Поезия на планините и водите" (старокитайска пейзажна лирика, ИК "Стигмати 2003, получил номинация за националната награда "Хр. Г. Данов"), "Стихове от Студената планина" (ИК "Изток-Запад" 2013, получил Награда на СПБ за ярки постижения в областта на превода на художествена литература), "Прокуденият от небесата, стихове от Ли Бо" (ИК "Изток-Запад" 2014).