За поредна година в Югозападния университет "Неофит Рилски" се проведе превърналият се в традиция Национален студентски фестивал на изкуствата. Студентският форум даде поле за изява на над 200 студенти от седем университета в страната, които показаха своя талант в областта на музикалното изкуство, модата, изобразителното изкуство, театъра, танцовото изкуство и др. Поради усложнената ситуация, свързана с разпространението на  COVID-19, голяма част от събитията се проведоха онлайн.

Фестивалът стартира със забавен шоу спектакъл "Магията на изкуствата". Програмата и тази година беше изключително разнообразна. Изложби, концерти, театрални и танцови спектакли, модни ревюта, пърформанси, филмови конкурси бяха само малка част от събитията, които радваха публиката в рамките на две седмици.

В традиционната вече младежката сцена за млади таланти в сферата на изкуствата "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството" участваха над сто ученици от специализирани паралелки по музика, изобразително изкуство и хореография от различни градове на България.

Студенти от специалност "Съвременна хореография" представиха танцов спектакъл, в който показаха свои авторски хореографии в различни стилове.

За поредна година се проведе и Студентската и докторантска научна сесия, организирана от Катедрата по културология. Научното събитие даде възможност да студенти и докторанти да представят своите доклади, като тази година фокусът бе поставен върху влиянието на пандемията COVID-19 върху научните изследвания. Сред значимите събития на фестивала бе и камерният авторски концерт на проф. д.изк. Йордан Гошев, който бе по повод неговата 60-годишнина. За тринадесета поредна година студенти от три университета показаха отличните си дизайнерски умения в модно ревю, което беше с конкурсен характер.

С фолклорния спектакъл "Едновремски истории" бе закрит Националният студентски фестивал на изкуствата.

"Фестивалът е най-значимото арт събитие за студенти от цялата страна и е фактор за развитие на творческите им възможности и дарования. Той е предпоставка за създаване на общи художествени продукти, но и за развитие на конкурентното начало помежду им. Съпоставяйки се с колегите си, те трупат опит и увереност в своите възможности, необходими им за бъдещите художествени изяви", каза по време на спектакъла артистичният директор на фестивала проф. Емил Куков. Той отбеляза, че десетте дни на фестивала са били изпълнени с младежко творчество и енергия, с много красиви емоции и предизвикателства и подчерта, че очаква с нетърпение четиринадесетото издание на фестивала през 2021 година, което отново ще се проведе в Югозападния университет "Неофит Рилски".

За снимките по време на Националния студентски фестивал се погрижиха студентите от катедра "Телевизионно, театрално и киноизкуство", под ръководството на техния преподавател гл. ас. д-р Крум Иванов и ръководителя на катедрата доц. д-р Клавдия Камбурова.