Главен асистент доктор Владимир Н. Караджов от Катедрата по география, екология и опазване на околната среда към Югозападния университет "Неофит Рилски" издаде географски роман с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. "Океанска приказка" е първата приказка в света с научен консултант - доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите.

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. Само за седмица "Океанска приказка" успя да се нареди сред най-продаваните книги в класацията на водеща верига книжарници в страната.

Романът на д-р Караджов проследява историята за откриването, разпространяването и важността на ванилията с помощта на историческа и ботаническа фактология, слепена с художествена нишка. Знанията на читателите в различни области ще се обогатят значително, защото в книгата има повече от 100 обяснителни бележки под черта. Освен това, действията се развиват така динамично, че човек зачете ли една страница, иска да разбере какво се случва по-нататък.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище - един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. От незапомнени времена малобройно индианско племе е единственото, което притежава екзотичната стока, без да подозира на какво дължи тази чест. С настъпването на Великите географски открития съкровището става известно и на хората в Европа и бързо се превръща в тяхна любима подправка и наслада в живота. Започват опитите за масово разпространение на необикновения продукт по целия свят.

Но всички те са неуспешни. Мнозина се провалят в усилията си да разрешат задачата - професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. И така - цели 300 години. Накрая световният проблем бива победен от едно дете.

"Океанска приказка" е обогатена и с малко философия за живота, почерпена от древни източници. Книгата е богата и на илюстрации, дело на Биляна Караджова.

Географският роман на д-р Караджов ще ви остави с едно неповторимо усещане за разкрита тайна история, която е събрала и древните митове в себе си, за да бъде най-изчерпателния източник за цялата история на ванилията.

Екипът, работил над книгата е: гл. ас. д-р Владимир Н. Караджов - автор, доц. д-р Лидия Сакелариева - научен консултант, проф. д.ф.н. Цветан Ракьовски - редактор.