На 11 май 2021 г. в Югозападния университет при голям интерес се проведоха онлайн юбилейните XV Национални филологически четения за студенти и докторанти.

Филологическият факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" организира научния форум в чест на светите равноапостолни братя Кирил и Методий за петнайсета поредна година. В конференцията участваха както студенти и докторанти от България, така и от чуждестранни университети.През годините част от престижния форум са били студенти и докторанти от Чехия, Китай, Албания, Полша, Украйна, Русия, Япония и други държави.

В тазгодишната сесия взеха участие филолози от Югозападния университет "Неофит Рилски", Софийския университет "Св. Климент Охридски", Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и Тиранския университет в Република Албания. В журито с межународно участие се включиха доц. Елена Крейчова от Масариковия университет в Бърно, Чехия, доц. Раки Бело от Тиранския университет, проф. Амелия Личева и доц. Дария Карапеткова от СУ "Св. Климент Охридски", проф. Магдалена Панайотова и доц. Радослав Цонев от ЮЗУ "Неофит Рилски".

Сред многото качествени изследвания, посветени на актуални литературоведски и езиковедски проблеми, те отличиха участниците с най-добри доклади. Първите награди обраха заслужено възпитаници на Югозападния университет.

В секцията "Лиературознание" бяха определени 5 награди:

  • I награда за Магдалена Шимова от ЮЗУ "Неофит Рилски" с доклад "Мотивът "разговор с майката" в творби на Ботев и Яворов"
  • II награда за Ено Базе от Тиранския университет с доклад "Книгата "Канун" от Lekë Dukagjini (Лек Дукаджини) и влиянието му върху албанската култура"
  • II награда за Симона-Алекс Михалева от СУ "Св. Климент Охридски" с доклад "Конкурсното начало в сръбската и хърватската минималистична проза от края на 20. век"
  • III награда за Добрина Богданова от ЮЗУ "Неофит Рилски" с доклад "Странстващата "Албена" - между литературата и телевизията"
  • III награда за Лора Пеева от СУ "Св. Климент Охридски" с доклад "Стилът "Хулова" - своеобразен Камп в чешката литература от 21. век"

В секцията "Езикознание" бяха определени 6 награди:

  • I награда за Таня Табутова от ЮЗУ "Неофит Рилски" с доклад "Challenges in the translation of metaphors and similes in F. Scott Fitzgerald's novels "This Side of Paradise" and "The Great Gatsby"
  • I награда за Николай Манолев от ЮЗУ "Неофит Рилски" с доклад "Словообразуване на деминутивните и хипокористичните имена в сборника на братя Миладинови "Български народни песни" (1861 г.)"
  • II награда за Радослава Колева от СУ "Св. Климент Охридски" с доклад "Метафоризация на обекта и субекта в престъплението трафик на хора в полския и българския език"
  • II награда за Хава Али от ЮЗУ с доклад "За някои синтактични особености на разказите "Ветрената мелница" от Елин Пелин и "Кошута" от Йордан Йовков"
  • III награда за Александър Георгиев от СУ "Св. Климент Охридски" с доклад "Медиатизация на книгите "В като Вагина" и "Мравин и планетата Гора"
  • III награда за Гергана Георгиева от ШУ "Епископ Константин Преславски" с доклад "Съществителните хапакси от женски род в старобългарския превод на Огласителните слова на свети Кирил Йерусалимски (ГИМ. Син. 478)"

Утвърдилата се научна конференция с междуанродно участие дава чудесна възможност на студенти и докторанти от страната и чужбина за научна изява, издига престижа на Югозапания университет  и спомага увеличаване на интереса на младите хора към реализация в сферата на образованието и науката.