С шоу спектакъла "Магията на изкуствата" стартира тринадесетото издание на Националния студентски фестивал на изкуствата, който се провежда в Югозападния университет "Неофит Рилски". Събитието бе открито от артистичния директор на фестивала проф. д-р Емил Куков.

"Фестивалът на изкуствата е предпоставка за активиране на творчеството на студентите, за повишаване на мотивацията им чрез участие в конкурси, предоставяйки сцени за изява на техните таланти, за създаване на условия за съвместни дейности и представяне на общ художествен продукт", каза проф. Куков.Той отбеляза, че студентският форум предоставя съвременни модерно оборудвани сцени, концерни зали, изложбени площи, студияи възможности за реализация на младите таланти. Проф. Куков подчерта, че отличната материална база, с която разполага Факултетът по изкуствата е благодарение на подкрепата на ректорското ръководство, което осигурява най-добрите условия за обучение на студентите.

Приветствие към участниците във фестивала отправи и деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н.к. Васил Марков. "Мечтайте и дерзайте, пътят на изкуствата и на науката е труден, но едновременно с това красив и славен", каза проф. Марков.

Спектакълът започна с представление на треторкурсниците от специалност "Актьорско майсторство" от класа на доц. Огнян Спиров и ас. д-р Биляна Дилкова. Програмата продължи с изпълнение на студенти от специалност "Съвременна хореография", които представиха "Мухите на Шаолин", "Сиртаки", "Кей поп" и "Битка". Талант на сцената в зала "УСЕТ" показаха още студенти от първи и втори курс, специалност "Актьорско майсторство", както и студенти от специалност "Изпълнителско изкуство" от класа на доц. д-р Бинка Добрева и гл. ас. д-р Валери Димчев, които изпълниха "Фолклорна задявка".

01 02 03

Студентският фестивал на изкуствата продължава с изложба конкурс - живопис, графика и скулптура с участието на студенти от ЮЗУ "Неофит Рилски", Националната художествена академия - София, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", СУ "Св. Климент Охридски" и ПУ "Паисий Хилендарски. Изложбата ще се проведе онлайн.

За снимките по време на Националния студентски фестивал се погрижиха студентите от катедра "Телевизионно, театрално и киноизкуство", под ръководството на техния преподавател гл. ас. д-р Крум Иванов и ръководителя на катедрата доц. д-р Клавдия Камбурова.

Снимки от събитието: