Десетки студенти, преподаватели и гости се събраха в класна стая "Конфуций", за да отпразнуват началото на китайския пролетен фестивал (Чун Дзие) - китайската Нова година. Организатор на събитието, превърнало се в традиция, бе Филологическият факултет.

"Тъй като изучаването на чуждия език неизменно минава през културата на една държава, ние не просто преподаваме един или друг език, а се опитваме да потопим нашите студенти в атмосферата на една култура",  каза при откриването на събитието проф. д-р Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет.

"Нашите традиции, макар и различни от китайските, в някои отношения си приличат. Така например по време на новогодишните празненства китайците се събират с роднини и съседи, изглаждат конфликтите, появили се през годината, и това доста напомня нашите Прошки", отбеляза още проф. Панайотова.

Програмата на празника, подготвена от преподавателката Юмин,  започна с упражнения от Тай-чи, в които се включиха студенти и преподаватели. Изучаващите китайски език демонстрираха завидни умения като не само изпълниха сложни песни, но упражниха и китайски скоропоговорки. В състезанието на скоропоговорки се включиха и китайските студенти от Тиендзин, които изучават български език във Филологическия факултет.

Празникът в Югозападния университет продължи с игри и състезания по калиграфия, които предизвикаха голям интерес сред присъстващите. Гостите имаха възможност да дегустират китайски чай и някои традиционни китайски ястия.