С представяне на гостуваща документална изложба и късометражен документално-архивен филм "Пристигането на влака на киното в София" бяха отбелязани 30 години кинообразование в ЮЗУ "Неофит Рилски". Автор и съставител на изложбата е д.изк.н. Петър Кърджилов.

Събитието, организирано от катедра "Телевизионно, театрално и киноизкуство", е част от програмата на Националния студентски фестивал на изкуствата, посветен на 45-годишнината от основаването на Югозападния университет "Неофит Рилски".

Изложбата представя ранната история на "кинематографа" в България и прохождането на филмовото изкуство в София. Тематичните й рамки са поставени от две знакови събития - осъществяването на първата кинопрожекция в България на 8 декември 1896 г. в София и официалната премиера през януари 1915 г. на първия български игрален филм - комедията "Българан е галант" с режисьор Васил Гендов и продуцент Аладар Оттай (Остерайхер), един от собствениците на кино "Модерен театър".

Чрез представения богат архивен материал се материализира една "историческа разходка" от осъществяването на първите сеанси, прожекции и представленията на гастролиращи кинематографи, през установяването на първите подвижни кина и логичната скорошна поява на първите стационарни кинотеатри до създаването на първия български игрален филм.

Изложбата и документално-архивният филм "Пристигането на влака на киното в София" са част от тематична програма "Киното като ИЗОБРЕТЕНИЕ" в рамките на проект "Г8 Кинолекториум: Киното като…, финансиран от Национален фонд "Култура".

Снимки от изложбата:

Документално-архивният филм "Пристигането на влака на киното в София" може да бъде гледан тук.