Филологическият факултет към Югозападния университет "Неофит Рилски" бе домакин на тържеството по повод традиционния китайски празник "Средата на есента". На събитието, което се проведе в класна стая "Конфуций" присъстваха студенти, преподаватели и гости.

Тържеството бе открито от проф. д-р Магдалена Панайотова - декан на Филологическия факултет.

"Въпреки усложнената ситуация с COVID-19 не трябва да забравяме празниците си и както в България на 26 октомври празнуваме например Димитровден, отбелязваме и празниците на други народи, като китайския, защото представянето на китайската култура е една от мисиите на Филологическия факултет", каза проф. Панайотова.

И тази година програмата на празника беше изключително разнообразна и интересна за гостите. Студенти от специалност "Английска филология" представиха презентации на английски и китайски за значението и смисъла на празника, последвани от викторина за присъстващите. Беше представена и книгата на Ейми Тан "Клубът на щастието и късмета", американска писателка от китайски произход, носителка на множество награди, позната в България като авторката на романа "Дъщерята на лечителя". "Клубът на щастието и късмета" разказва завладяваща история от позицията на четири китайски майки и четири китайско-американски дъщери. Тази книга е притча за това как майките, чрез тяхната памет, история, въображение, остават в дъщерите, как се предава човешкият опит, болката и надеждата и в това тази притча има универсални характеристики.

С пожелание за повече празници и споделеност, с китайски чай и сладки завърши отбелязването на празника в Югозападния университет "Неофит Рилски".