На тържествена церемония в Аулата на Югозападния университет "Неофит Рилски" 130 бакалаври и магистри от Филологическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. На церемонията бяха отличени и седемнадесетте отличници на випуск 2019.

Тържеството бе открито от заместник-ректора на университета проф. д.изк. Йордан Гошев, който поздрави с празничния ден абсолвентите и техните близки.

"От утре навлизате в едни други условия, където професионализма и работата ще заемат голяма част от вашия живот. Доказването на вашия талант и вашите възможности ще бъде нелека задача. Убеден съм, че единственото нещо, което ще ви ръководи е обичта към това, което ще правите и това ще направи вашето бъдеще смислено. Предстои ви да бъдете решителни и да направите всичко, което е по силите ви, за да превърнете мечтите си в реалност, да приложите в практиката всичко онова, което сте придобили  по време на вашето следване в един от най-престижните университети в България - ЮЗУ "Неофит Рилски", каза в приветствието си проф. Гошев.

Поздрав към абсолвентите отправи и деканът на факултета - проф. д.-р Магдалена Панайотова.

"Университетът не е просто висше училище, той е особен инструмент, който задава посоката на развитие на всеки един от вас за професионалното му изграждане, за да може утре да се поздравите като успешни специалисти, с увереност, че сте на най-доброто място, от което да сте максимално полезни на себе си и на другите хора. Сигурно няма да ви е лесно, този ден е начало на вашия собствен професионален път, отговорностите ви стават повече", каза проф. Панайотова. Тя призова дипломантите да се заредят с кураж и търпение, да вярват в себе си и да обичат това, което правят.

Дипломите на абсолвентите от випуск 2019 връчиха деканът на факултета проф. Панайотова и нейните заместници - доц. д-р Гергана Падарева-Илиева и  доц. д-р Антоанета Михайлова.

С успех 6.00 от семестриалните и държавните изпити се дипломираха Кристина Урумова, завършваща специалност "Българска филология" и Веселка Лазова, завършваща специалност "Лингвистика". Те получиха плакет на университета и грамота. Сред отличниците са и Мария Налджиева, Йоана Томова, Атина Превенда, Йоана Станоева, Алевтина Минчева и др.

От името на абсолвентите с думи на благодарност се обърна Мариана Керанджиева, която завършва специалност "Българска филология".

"В живота си всеки човек се изправя пред много избори, не знае и няма как да знае кой е правилен и кой не. Днес, застанали тук, ние студентите от Филологическия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски" спокойно и уверено можем да кажем, че ние направихме правилния избор", каза Мариана. Тя благодари на преподавателите за знанията, всеотдайността, търпението и критиките и увери, че ще бъдат добри в професията си, защото имат добър пример от своите преподаватели.

Музикален поздрав към абсолвентите и гостите поднесе студентският фолклорен ансамбъл на ЮЗУ "Неофит Рилски", който изпълни танца "Селското", музика - д-р Петьо Кръстев, хореография - доц. д-р Георги Гаров.

Снимки от събитието