Камерен авторски концерт на проф. д.изк. Йордан Гошев и приятели бе представен в Югозападния университет "Неофит Рилски". Концертът е по повод 60-годишния юбилей на проф. д.изк. Йордан Гошев.

В програмата на концерта бяха включени едни от най-добрите производния на проф. Гошев от различни творчески периоди - "10 скици пиано" (2017), "Прелюд и фуга" за орган (2018), "Метаморфози" за отбой и пиано (1998), "Пет скици" за тромбон и пиано (1983), Сюита №1 (1997) - "Полет на кълвача", "Песента на враните", "Маймунарник", "Танцът на мечките", "Три етюда за пиано" (2002 г.) - Allegreto, Prestissimo, All. Vivance. Те бяха изпълнени от Анелия Господинова - пиано, д-р Стефан Далчев - пиано, проф. Ростислав Йовчев - пиано, проф. Атанас Карафезлиев - тромбон и Константин Кожухаров - обой.

Артистичният директор на Националния студентски фестивал проф. д-р Емил Куков отбеляза, че концертът е едно от най-значимите събития в програмата на фестивала. Той припомни, че само преди няколко месеца проф. Гошев получи две големи отличия - "Златен век" от Министерството на културата и "Златна лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

За творчеството на проф. Гошев говори и проф. Йовчев. "Автор като Йордан Гошев тепърва ще получава все по-голяма и висока оценка от българската музикална критика. Той тепърва ще ни изненадва със своите творчески предизвикателства", каза проф. Йовчев.

В края на концерта проф. Гошев получи цветя от името на ректора проф. Борислав Юруков и от Факултета по изкуствата. С поздрав към проф. Гошев се обърна и деканът на факултета проф. д.н. Васил Марков.

"В годините Вие постигнахте завидни върхове в музикалното изкуство както на националните, така и на множество международни сцени в Европа. Забележителни са и Вашите заслуги, като декан на Факултета по изкуствата към Югозападния университет "Неофит Рилски", за израстването  и постиженията на колегиума ни, достигнал нови художествено-творчески върхове", каза проф. Марков. Той благодари на проф. Гошев за дългогодишното му и значимо творческо присъствие в българското и европейското музикално изкуство, в българската култура и образование.

Снимки от събитието