Международната научна конференция "Спорт и рекреация" стартира днес в университетския център "Бачиново".

Конференцията бе открита от ректора на Югозападния университет "Неофит Рилски" проф. д-р Борислав Юруков, който подчерта важността на научния форум.

"Спортът ще заема все по-важно място в нашия живот и ще му се отделя все по-голямо внимание. Науките за спорта ще продължават да се развиват и ще бъдат влагани изключително много усилия за тяхното развитие, защото движението е в основата на съществуването на човешкото тяло", отбеляза проф. Юруков.

Ръководителят на катедра "Спорт" и президент на организационния комитет на конференцията доц. д-р Стефан Капралов благодари на участниците за интереса към форума.

"Подчертаваме намерението си от този момент да поставим началото на една ежегодна среща, в която обединени да работим заедно за развитието на спорта и рекреацията в България", каза доц. Капралов.

Приветствия към участниците отправиха още деканът на Факултета "Обществено здраве, здравни грижи и спорт" доц. д-р Миглена Симонска, деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Янка Стоименова и президентът на федерацията "Спорт за всички" проф. д-р Ердал Зорба.

В тридневния форум, който ще продължи до първи декември, участват учени от над 10 държави, които представят 57 доклада, свързани със спорта и физическото възпитание, психологията на спорта, физиологията на спорта и рекреацията. Сред участниците са проф. д-р Даниела Дашева от Националната спортна академия, проф. Атанас Георгиев, д-р Стоян Везенков  и др.

Модератор на научното събитие е ас. д-р Благой Калпачки, който е и съпрезидент на организационния комитет на конференцията. Вицепрезидент е д-р Александър Катранджиев. Форумът се провежда под патронажа на ректора на Югозападния университет "Неофит Рилски" проф. д-р Борислав Юруков.

По повод конференцията бяха получени поздравителни адреси от  Българската академия на науките и Лвовския национален университет "Иван Франко" в Украйна.

Снимки от събитието...