Програмата е акредитирана до следваща акредитация, съгласно чл. 81, ал. 2 от ЗВО 2025 година.
Обучението се извършва от Стопански факултет.
Изисквания към професионалните качества и
компетенции на завършилите специалността
Магистърската степен е предназначена да надгради теоретични
знания и практически умения, даващи възможност за организиране на
собствен хотелиерски или ресторантьорски бизнес и/или изпълнение на
топ-мениджърски функции. Поради това, в учебния план са дисциплини,
които изграждат базата от знания, свързани с управлението,
планирането и технологията на хотелиерската и ресторантьорска
дейност.
Изисквания към подготовката на
специалиста
Специалистът завършил образователно-квалификационна степен
"магистър" с професионална квалификация "Мениджмънт на
хотелиерската и ресторантьорска дейност" трябва да притежава
конкретни умения в областите на:
- хотелиерските и ресторантьорски вериги
- управление на нематериалните активи в хотелските комплекси
- логистичната и ресурсна осигуреност на хотелиерската и
ресторантьорска дейност
- кулинарния туризъм и кетъринга
- социална психология и туристическо поведение
- правно-нормативната уредба в отрасъла "Туризъм"
Специалистът магистър трябва
да:
- познава спецификата на управление на системите за качество в
хотелиерската и ресторантьорска дейност, както и съвкупността от
критерии и показатели за качество и конкурентноспособност на
туристическия продукт и дейности;
- притежава висока степен на самостоятелност при вземане на
управленчески решения в сферата на туризма.
Това предполага в курса на обучение да се акцентира върху
прилагането на теоретичните знания в симулирана ситуация и при
решаване на конкретен практически казус. При регулирането на този
процес трябва да се спазва диалектическата връзка между втората и
третата степен на обучение.
Натрупаните знания и практически опит следва да се прилагат
интегративно при анализа на:
- пазара на туристическите услуги
- състоянието и развитието на туристическите ресурси в различните
географски райони
- нормативните актове и тяхното съблюдаване в хотелиерството,
ресторантьорството, туроператорската и агентската дейност,
рекламата и други дейности свързани с туризма.
Курсът на обучение в магистърската програма завършва с
разработване на магистърска теза, темата на която е съобразена с
индивидуалните интереси на обучаващите се, предвид бъдещата им
професионална реализация.
След завършване на обучението си в ОКС магистър, с професионална
квалификация Мениджмънт на хотелиерската и ресторантьорска дейност,
випускниците притежават теоретични и практически умения и знания.
Те има дават възможност да работят на различни длъжности в областта
на туризма, да ръководят различни звена и сектори на хотелиерската
и ресторантьорска дейност.
Завършилите обучението си по специалност Туризъм могат да
упражняват следните професии и да заемат съответните длъжности
съгласно Националната класификация на длъжностите, 2011 г.:
- 1412/2003 Управител, ресторант на самообслужване; - 1412/3004
Управител, сладкарница / кафене; - 1412/3005 Управител, бар; -
1412/3006 Управител, ресторант; - 1412/3007 Управител, стол; -
1412/3008 Управител, приготвяне и доставяне на храна /кетъринг/; -
1412/3009 Ръководител, отдел в ресторант; - 1412/3011 Съдържател,
ресторант; - 1431/3015 Управител, отдих; - 1431/3017 Управител,
казино; - 1431/3020 Управител, развлекателни/увеселителни паркове;
- 1431/6021 Ръководител, отдел в културните дейности; - 1431/6022
Ръководител отдел, отдих; - 1431/6023 Ръководител отдел, спортни
дейности; - 1439/3001 Управител, заведение за обслужване на
населението; - 1439/3003 Управител, къмпинг; - 1439/3004 Управител,
туристическа агенция; - 1439/3005 Управител, бюро за услуги; -
1439/3006 Управител, хижа; - 1411/3001 Ръководител, отдел в хотел;
- 1411/3002 Управител, хотел; - 1411/3003 Управител, мотел; -
1412/3001 Управител, заведение за обществено хранене; - 1439/6007
Ръководител, отдел в туристически агенции; - 1439/3008 Ръководител,
контактен център; - 1439/3009 Ръководител, конферентен център; -
4224/2001 Рецепционист, хотел; - 4224/3002 Администратор, хотел; -
1120/7014 Заместник-директор, предприятие; - 1120/7015
Заместник-ръководител, кооперативно предприятие; - 1120/7016
Заместник-председател, управителен съвет / съвет на директорите,
търговско дружество; - 1120/7017 Заместник-изпълнителен директор; -
1120/7018 Председател, управителен съвет /съвет на директорите/ на
търговско дружество; - 1120/7019 Председател, Надзорен съвет в
търговско дружество; - 1120/7020 Член, съвет на директорите; -
1120/7021 Член, управителен съвет; - 1120/7022 Прокурист /търговски
управител/; - 1120/7023 Управител; - 1213/5046 Ръководител
проект.